Sandanski1.com

Маските остават задължителни на закрито и през август Маските остават задължителни на закрито и през август

Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански! Напомняме! Нека проявим разум, търпение и воля - за здравето на всички и доброто на #Сандански!

Първо основно училище Първо основно училище "Св. Климент Охридски" ще има физкултурен салон

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

01 Jul 2020 :: Sandanski1.com

Седмокласниците изпитват затруднения при овладяването на книжовно-езиковите норми, както и при разпознаването на частите на речта и частите на изречението

За поредна година резултатите по математика на седмокласниците остават тревожно ниски - средно 36 точки от общо 100 - с близо 3 точки по-малко от средния резултат през 2019 г.

Това показват обобщените данни от представянето на учениците на Националното външно оценяване след седми клас. От просветното министерство обявиха, че резултатите са съпоставими с миналогодишните и очертават негативната тенденция, че учениците не надграждат своите знания по този предмет.

Просветният министър Красимир Вълчев заяви:

„Нямаме значително подобряване. Остават много ниските резултати по математика като цяло, което означава, че ние не можем да подобрим значително, видимо, трайно резултатите. Голям процент ученици натрупват трудности, демотивират се с ученето по математика. Затова предприехме и тези допълнителни действия. От една страна оптимизиране на програмата, от друга страна увеличаване на броя на часовете по математика“.

На този фон броят на учениците с максимален брой точки на теста по математика се е увеличил трикратно сравнение с миналата година. Пълните отличници са 349.

Средният успех, постигнат на изпита по български език и литература, е 51 точки от общо 100 възможни - с 2 точки по-малко от м.г. Седмокласниците изпитват затруднения при овладяването на книжовно-езиковите норми, както и при разпознаването на частите на речта и частите на изречението. Въведената дистанционна форма за обучение не е причина за слабото представяне на ученици, категоричен е министър Вълчев: „Тук все пак говорим за няколко месеца, в които децата работиха в електронна среда. Образователните им резултати са функция на много повече време. Това е многогодишна работа на учителя, ангажираност на родителите с образованието, учебните програми, методите на преподаване, оценяването като мотив за учене".

Данните по региони показват, че най-високи оценки на националното външно оценяване са получили учениците от София, Смолян и Варна, а най-ниските постижения са отчетени в Сливен и Монтана.

В предаването "12+3" Светослав Иванов - преподавател по БЕЛ и директор на Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св. Георги Победоносец", коментира, че не е изненадан от резултатите и че няма нищо чак толкова фрапантно в тях. По думите му тези постижения на Националното външно оценяване са били очаквани:

"Децата изпаднаха в една изключително екстремна ситуация, непредвидена, но успяха да се приспособят доста бързо и това не се отрази до голяма степен. Няма огромни разлики в резултатите от минали години и тази в Националното външно оценяване".

Според него получените резултати са адекватни на знанията на учениците в различната учебна среда.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041