Sandanski1.com

Лични лекари: Трябва да спрем заразата, иначе ще станем като Италия Лични лекари: Трябва да спрем заразата, иначе ще станем като Италия

ПОЗИЦИЯ. Sandanski1.com ще продължи внимателно да представя реалната картина на ситуацията в света, страната и града ПОЗИЦИЯ. Sandanski1.com ще продължи внимателно да представя реалната картина на ситуацията в света, страната и града

ДОПИТВАНЕ. Сандански. Семействата и дистанционното обучение на децата - как ще го посрещнете този път? ДОПИТВАНЕ. Семействата и дистанционното обучение на децата - как ще го посрещнете този път?

Щрихи от портрета на Иван Вергов (Генерала) Щрихи от портрета на Иван Вергов (Генерала)

09 Sep 2020 :: Sandanski1.com

...

Всяко ловно сдружение освен опитен, авторитетен и инициативен председател има нужда и от хора активисти, отдадени на идеята за такава ловна организация, която да бъде завладяващ пример за нови стандарти в европейското ловно движение.

По мнението на мнозина ловци , а и хора неангажирани с това хоби, такъв човек е Иван Вергов.

Когато се добави към името и "генерала" някои наистина остават с впечатлението, че става дума за човек с военно поприще и звание. В разговора ни с него изненадващо разбираме, че това е псевдоним, който илюстрира решителния характер и безмерен авторитет на човек, който не само като ловец, но и като гражданин и общественик е оставил следа в град Сандански. Много от чертите си наследил от баща му, който е основател на кооперация "Напред" и се е ползвал с уважението на целия град заради почтеността си и себеотдаването в обществените дела.

"Най-важното, което съм запомнил от него - споделя Иван Вергов- беше че стойностен е този човек, който се грижи и милее за обикновените хора и винаги е готов да бъде полезен за обществото".

Дълги години работи като началник на отдел "Чистота" към общината и заслугата град Сандански да спечели славата като един от най-чистите градове в страната е и негова.

През 1987 Сандански е обявен за най-чистия град в България- безспорен факт за организаторските и професионални умения на "генерала". Ловните му емоции са отдавнашна страст. Абсурден е факта обаче, че той става редовен член на ловното дружество чак през 1991 година. Дотогава заради свободомислието си и семейната биография неговите опити да стане ловец са отхвърляни многократно с мотива, че няма наследствена ловна принадлежност.

Партийните гаулайтери на местно ниво Бабалеев и Цецов го игнорират и дори стигат до там, че не го искат и в техните ловни дружинки. Ловната си биография фактически започва като член на дружинката в село Калиманци.

Така късно, но още по-амбициозно започват ловните му пристрастия и приключения.Битката на живота му е амбицията ловците от град Сандански и района да има собствен ловен дом, традиция, която е намерила благодатна почва на много места в страната.

А болката идва от абсурдния правен казус с отнемането на стария ловен дом, който с номенклатурни и партиини маневри сменя собствеността от публична в общинска , а заедно със сградата "изчезват" и 39 дка земя около него удостоверено с нотариален акт. Иван Вергов полага неумоверни усилия чрез съдебни дела да си върнат собствеността, но въртележката на множество интереси окончателно затриват тази надежда. Нещо повече - заедно със стария ловен дом, който впоследствие става пионерски дом, после санаториум, изчезва и цялата документация и публичен архив. Гневът на Вергов е рационален и основателен: "Кажете ми сега, като се готвим да отбележим 100-годишнината от учредяването на ловно-стрелческото дружество във Свети Врач през 1920 година, ние не можем да посочим нито основателите, нито председателите и не знаем нищо за дейността... Не бяло, а голямо черно петно в историята на нашето ловно дружество!"

И все пак усилията не са напразни. Общинската управа - по време на кметуването на Кирил Котев, безвъзмездно дарява три декара и половина общински терен за изграждането на нов Ловен дом.

Извън ловното му хоби Иван Вергов е човек с комплексни качества в различни сфери на обществения живот на града.

Душата на всяка компания, с невероятно чувство за хумор, свири на различни музикални инструменти, футболен съдия, организатор на спортни турнири и ловни състезания, зарибяване на реки и водоеми, познанства със знакови личности от национален мащаб.

Професионалният му и обществен авторитет автоматично се пренася и в ловните среди. Непрекъснато държи и настоява за съвременен, нов морал в ловния спорт. Воюва безкомпромисно с т.н. "месарщина", за спазването на законността и правилата по време на ловните излети, доброволно се отказва от своя дял при ловна слука и държи първа ловна дружинка в града, на която той е председател да бъде номер едно по дисциплина и по изпълнението на всички ловно-стопански мероприятия. Ловната му гордост е трофеен глиган отстрелян с любимата му пушка "Бенели 825" в ловно стопанство "Търнава" в Стара планина.

Ловната му страст постепенно затихва, заради товара на годините , но огъня в душата му сякаш непрекъснато се разгаря. Той е един от най-дейните и инициативни членове на управителния съвет.Особено много държи не само да има ред и дисциплина в сдружението, но то непрекъснато да изгражда и затвърждава обществен авторитет и позиции с благотворителни и други обществени инициативи. Виждайки красивата сграда на новия ловен дом неговият ентусиазъм сякаш набира нова скорост.

Според него истински шанс за ловците от Сандански е, че от две години председател на сдружението е Кирил Спаневиков - човек с модерно мислене, поведение и отношение към актуалните проблеми на ловната гилдия, човек на реда и дисциплината и непрекъснат стремеж за нови, европейски критерии и политики в ловното дело.Усеща се новия полъх и оживление в амбициите и програмите на всички ловни дружинки от района. Ловните вечеринки, събори и местни празници връщат традициите завещани от първоучредителите на местното ловно дружество.

Всичко това изпълва сърцето и душата на Иван Вергов и в миг на разбираема сантименталност казва :" Моята красива мечта е да застана пред фасадата на новия ловен дом и да се снимам и някога, след години внуците ми да казват,че и дядо им има скромен принос за неговото изграждане."

Днес красивата мечта е факт - Иван Вергов /Генерала/ я е заслужил отдавна.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041