Sandanski1.com

Лични лекари: Трябва да спрем заразата, иначе ще станем като Италия Лични лекари: Трябва да спрем заразата, иначе ще станем като Италия

ПОЗИЦИЯ. Sandanski1.com ще продължи внимателно да представя реалната картина на ситуацията в света, страната и града ПОЗИЦИЯ. Sandanski1.com ще продължи внимателно да представя реалната картина на ситуацията в света, страната и града

ДОПИТВАНЕ. Сандански. Семействата и дистанционното обучение на децата - как ще го посрещнете този път? ДОПИТВАНЕ. Семействата и дистанционното обучение на децата - как ще го посрещнете този път?

Властите не изключват затваряне на заведенията при увеличение на случаите на COVID-19 Властите не изключват затваряне на заведенията при увеличение на случаите на COVID-19

07 Oct 2020 :: Sandanski1.com

Досегашното развитие на епидемията от коронавирус показа, че решенията за въвеждането и отмяната на ограничения понякога се променят в рамките на дни и дори часове

Ако новорегистрираните случаи на коронавирус в България продължават да нарастват на седмична база, то в страната може да бъдат забранени посещенията в заведения. Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса в интервю за "Дневник" (Видеозапис може да гледате в края на статията).

Интервюто съвпадна с деня, в който информационната система за коронавируса в България отчете нов абсолютен рекорд от 436 доказани новозаразени за денонощие.

Няма един критерий за затягане на мерките

Ангел Кунчев повтори тезата, че в България не може да има единен критерий, от който да зависи затягането на мерките, както на национално ниво, така и в отделни региони. Причината е, че "едновременно се следят 23 показателя", част от които са и състоянието на заразените, дали случаите са концентрирани на отделни огнища или са разпръснати.

Все пак главният държавен здравен инспектор отбеляза, че Европейският център за контрол на заболяванията, към който и България подава данни, разделя страните в Европейския съюз на четири групи в зависимост от броя случаи на заболели от COVID -19 на 100 хил. души население за период от 14 дни:

- до 20 случая (обозначава се на картите в жълт цвят),
- от 20 до 60 случая (в светъл оранжев цвят),
- от 60 до 120 случая (в тъмен оранжев цвят)
- над 120 случая (червен цвят)

По думите му според тази цветна класификация по-голямата част на България е в светло оранжево, някои области са в тъмно оранжево. "Попадането в оранжевата зона вече е показател, че трябва да се вземат някои допълнителни мерки. Едното е ограничаване на заведенията. Другото е контролът на изпълнението на досегашните мерки. Много добре знаят всички какво трябва да правят, ако не го спазват, това е лично решение и показва, че не са съгласни с мерките", каза доцент Кунчев и обясни, че някои страни вече са ограничили посещенията на нощни заведения до 22 ч.

Колко вероятно е да бъдат забранени посещенията на заведения

Досегашното развитие на епидемията от коронавирус показа, че решенията за въвеждането и отмяната на ограничения понякога се променят в рамките на дни и дори часове. Примери за това бяха променените позиции за ограниченията за посещаване на нощните заведения и за допускането на публика на стадионите.

В този контекст доц. Ангел Кунчев изрази мнение, че политическите решения пречат на контрола над епидемията: "Ако зависеше от нас само по медицински показания някои работи може би биха били различни, но това не е причина да кажа, че не трябва да е така. Естествено, че хората, които се занимават с политика са длъжни да отчитат всичко останало - и социална система, и бюджет, и разходи, и икономика". Главният държавен здравен инспектор заключи, че е "важно да намалим риска без да пречим на живота на хората".

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041