Sandanski1.com

МОН публикува линковете за достъп до електронните учебници МОН публикува линковете за достъп до електронните учебници

Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите? Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите?

Свинщини край река Струма, близо до град Сандански Свинщини край река Струма, близо до град Сандански

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

В Детска градина "Пролет”, Сандански, се състоя състезание за безопасно движение по пътищата

СНИМКИ. Сандански. Сеч на кипариси. Бул. "Тодор Каблешков"

ВИДЕО. Градската библиотека в Сандански "възкръсна". След дълга разлъка с читателите си...

17 април, Сандански: Състезание ДВИЖИ СЕ БЕЗОПАСНО за децата от 5 детски градини

Учител от Димитровград е най-новият милионер от Национална лотария

ВИДЕО. Транспортни обърквации в кв. "Изгрев", Сандански

Трагична демографска картинка за Община Сандански през 2017-та...

КАТ започва засилен контрол за висока скорост

ИЗБОРИ'15

Земеделска професионална гимназия обяви прием за учебната 2018-2019 година

ВАЖНО! ОТНОСНО РЕМОНТА НА ОКОЛОВРЪСТНОТО В САНДАНСКИ!

Механа в Керемедчиева къща, Сандански, ул. Механа в Керемедчиева къща, Сандански, ул. "Солунска" №10, 0888 / 22 99 96. Работно време: 7.30-23.00 часа

Кафе Mojito, Сандански, търси сервитьори Заплащане: 700 лв. Кафе Mojito, Сандански, търси сервитьори Заплащане: 700 лв.

ВИДЕО. Изложба на Кирил (хаджи) Божкилов в Епископска базилика ВИДЕО. Изложба на Кирил (хаджи) Божкилов в Епископска базилика

Сандански: Въвежда се еднопосочно движение по ул. "Пирин"

Тръмп не иска зелена Америка, но ние искаме зелен Сандански Тръмп не иска зелена Америка, но ние искаме зелен Сандански

07 Jun 2017 :: Sandanski1.com

Ако живеете на 5 минути от „кафе Х“, не е нужно да палите колите си и да отидете с тях. Нека да видим дали можете да победите мързела или жаждата за показия


Автор на текста е Драго Божкилов


Президентът на САЩ реши да напусне Парижкото споразумение*, твърдейки, че пречи на развитието на американския бизнес. В същият момент изпълнителните директори на фирми, като Apple, Microsoft и Google заедно с личностни, като Elon Musk заявиха, че са крайно разочаровани от решението му. Докато американци спорят дали има глобално затопляне, ние, санданчани, можем да спестим време в излишни спорове и да подобрим нашия град.

Това не означава, че Сандански е Кабул (най-замърсеният град в света). Дори в сравнение със столицата ни – той е чист. Ала ние сме туристическият град в България, който се гордее с прекрасен въздух и природа и трябва да го опазим. Както за самите туристи, така и за нас – гражданите.

Живеем в този град, потопени в ежедневието и сме привикнали към него. Това ни пречи да видим недостатъците му. В следващите редове ще обсъдим какво могат да направят Община Сандански и граждани й, за да се подобри околната му среда.

Най-важният елемент в опазването на околната среда е общината.

Ние всички предполагаме (и се надяваме), че в момента тя е загрижена за чистотата на града и там се обмислят следните (а и други) идеи за един по-зелен и по-чист Сандански:

- Прилични и различни контейнери за рециклиране. В момента рециклирането не е възможно, защото почти не успяваме да намерим различни видове контейнери, където да разпределим отпадъците на пластмаса, стъкло и хартия. Да не забравяме, че нощно време те миришат зле и не веднъж сме се стряскали от котки, минавайки близо до тях.

- Кошчета с пепелници. Новите кошчета на главната улица са приятни, зелени и естетически незабележими. Те обаче имат един проблем – нямат пепелници за изхвърляне на цигарени фасове и пушачите действат в стил „Дивият запад“ – приземяват ги директно до дърветата.

- В Сандански няма шахти, макар че един приятел каза, че веднъж видял една. Липсата на шахти води до събиране на прах и пясък, особено след дъждове и след преминаване на тежкотоварни машини. Препоръчително е улиците да биват по-често измивани.

- Хубаво е да има контрол и наказания за замърсяващите, било то граждани или частни лица. Пример за това са множеството строителни отпадъци, генерирани по време ремонтни дейности и строежи.

- Пречистване на водата със станция за битови и промишлени отпадни води, както и периодичното почистване на река Санданска Бистрица.

- Добавяне на още решения за облекчаване на трафика, както бе направено със Синята зона. Това включва градски транспорт и оптимизирането на пешеходните зони (появата на явлението наречено „тротоар“, за което санданчани жадуват от няколко години).

- Градът не може да се похвали с достатъчно зелени площи, ако изключим парк Свети Врач. Истина е, че е презастроен и много биха искали паркинги, вместо растителност, но това ни води до задълженията на гражданите за опазване му.

Жителите също трябва да го пазят чист. Това не е работа единствено на ръководството на общината.

Както казваше Кенеди* – „Не се питайте какво държавата Ви може да направи за Вас, а както Вие можете да направите за нея“. Тук примерите са малко по-утопични, а и не са директно свързани с града. Могат да бъдат приложени навсякъде.

- Избягване на ненужното използване на автомобили. Ако живеете на 5 минути от „кафе Х“, не е нужно да палите колите си и да отидете с тях. Нека да видим дали можете да победите мързела или жаждата за показия.

- Запазване на околната среда и водите с правилно изхвърляне на отпадъци. Контейнерът в близост до вас е препълнен? Няма смисъл да правите макет на връх Вихрен и да го препълвате допълнително. Обадете се в общината и поискайте решение на проблема. Знаете къде е, а и е близо.

- Би било добре да се намери решение за минимизиране използването на твърди горива за битово отопление. Фен съм на камините и нищо не топли по-добре от тях. Лошото е, че комините са прекалено много и пушекът им въобще не е полезен.

- Всеки може да пести енергия, като изключва ненужни ел. уреди. Това ще доведе и до по-ниски фактури за ток. Замислям се, дали телевизиите излъчващи „онези“ теленовели подпомагат за високите сметки. Шегувам се, разбира се.

Ако правим всичко това, ще сме по-добри от американците в поне едно нещо.

Б. ред.

1. "Глобалното затопляне" е вероятно една от най-масивните глобални измами, но това е друга тема...

2. Кенеди постави задачата американците, 8 години след полета на Гагарин, да кацнат на Луната. Направиха го. За 8 месеца Сандански може да изпълни директивите на Божкилов... Ако не вярвате, поразходете се до "Петлето", променено за 8 седмици.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3