Sandanski1.com

Сандански: Започва саниране на панелни жилищни сгради

12 превъзходни идеи за Сандански. Авторите са ученици от Земеделска гимназия 12 превъзходни идеи за Сандански. Авторите са ученици от Земеделска гимназия

Община Кресна въведе интернет плащане на местните данъци и такси Община Кресна въведе интернет плащане на местните данъци и такси

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

ВИДЕО. Народният представител Атанас Стоянов: АМ „Струма“ е ключов инфраструктурен проект за националната ни икономика

4506 случая на тормоз в училищата са регистрирани у нас

17 297 деца и ученици от набор 2001 до набор 2012 включително са върнати в класните стаи

70% от желаещите да живеят в България са турци, руснаци и украинци

От 15 ноември днес всички автомобили трябва да са със зимни гуми

От 15 ноември започват коледните пости: Как да се храним здравословно?

По 40 лева за Коледа за над 1.2 млн. пенсионери

55-годишен миньор почина след инцидент в рудник "Ораново"

ИЗБОРИ'15

Сандански: Семинар СОЛАРЕН ПОКРИВ – ПРОИЗВОДСТВО НА ЕНЕРГИЯ ОТ ПОКРИВНИ ФОТОВОЛТАИЧНИ СИСТЕМИ

10 страхотни причини да станеш студент в Германия 10 страхотни причини да станеш студент в Германия

Втори конкурс за стипендия СОНЯ ТЕРЗИЙСКА. За ученици от Област Благоевград Втори конкурс за стипендия СОНЯ ТЕРЗИЙСКА. За ученици от Област Благоевград

Започна изпълнение на проект за енергийна ефективност на група частни сгради в Сандански Започна изпълнение на проект за енергийна ефективност на група частни сгради в Сандански

Балет Балет "Жасмин" открива новата учебно-творческа година и обявява прием на деца от 5 до 15 години

В #Сандански се продава мезонет с РЗП 110.67 кв. м, подходящ за жилище, офис или артистично студио В #Сандански се продава мезонет с РЗП 110.67 кв. м, подходящ за жилище, офис или артистично студио

На На "страшния" 11 септември Симитли и Кресна ще решат съдбата на АМ "Струма" през Дефилето

10 Sep 2017 :: Sandanski1.com

Вариантът с 15-километровият тунел - най-опасен

На 11 септември в Симитли и Кресна ще бъдат обсъдени трасета през Дефилето

Пет са вариантите за магистрала “Струма”, които ще бъдат на вниманието на всички заинтересовани страни - министерството на регионалното развитие, кметове, еколози и местни хора.

Всички предложения преминават през защитените зони “Кресна - Илинденци” и “Кресна”, пише в доклада, качен на сайта на пътната агенция.

Мнозинството експерти посочват, че вариантът, при който се използва в едната посока сегашното трасе, а в другата се прави нов път към София, е най-удачен и щадящ природата и животните.

Освен това прогнозната стойност от около 900 млн. лв. е близо три пъти по-ниска от изгражането на 15-километров тунел.

В доклада се посочва, че няма да се поставят осветени билбордове, за да се предотврати струпването на насекоми и така да се намали рискът за ловуващите ги прилепи.

Всички мостове между Крупник и Кресна ще бъдат с предпазни огради от 3 м, за да се избегне сблъсък с птици. Ще има подлези, за да не излизат на платното земноводни и влечуги.

В доклада е записано още, че строителството на уязвими за птиците отсечки ще започва след приключване на размножителния им период, който е между 1 май и 15 август.

Резултатите от доклада показват, че и трите предложени варианта с по две платна през дефилето, които включват и обход , ще доведат до значително намаляване на смъртността на животните.

Въпреки че в докладите за ОВОС подробно са разписани мерките за опазване на природата и животните, екоорганизации сигнализираха Брюксел и неотстъпчиво настояват за вариант, при който магистралата изобщо да не преминава през Кресненското дефиле.

Ако строителството на отсечката през дефилето не започне до 2019 г., което е възможно и заради действията на еколозите, може да се наложи България да не успее да усвои по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 1,5 млрд. лв. за “Струма”. Освен това ще се наложи да връща парите и за вече изградените участъци.


Тунелът е най-опасен


Вариантът с 15-километров тунел е най-рисковият, смятат експерти. През него няма да могат да минават камиони с опасни товари, което ще попречи на облекчаването на трафика. Кресненското дефиле е активен сеизмичен район, има и уранови залежи, които няма къде да се складират. Според проекта тунелът ще е с две тръби. Дължината на цялото трасе, включващо пътна и тунелна част, е около 21 км. Предвидено е и изграждането на подпорни и укрепителни стени, 3 подлеза, 6 моста, две площадки за отдих и един пътен възел. Началото на отсечката ще е при пътен възел “Крупник”, ще преминава през реките Струма и Резена. Преди портала на тунела трасето пресича последователно река Струма и жп линията София - Кулата. След изхода пресича съществуващ третокласен път и р. Струма с мост. Непосредствено след това ще се изгради пътен възел “Кресна”.

Две платна, разделени едно от друго

Източният вариант разделя движението на две самостоятелни и раздалечени платна. В посока Гърция трасето ще преминава по съществуващия път до началото на Кресна, а за София ще бъде по нов терен на изток от Кресненското дефиле. Приблизителната дължина на трасето е 24 км.

От Кулата за София започва на 100 м след пресичането с жп линията за мина “Ораново”, минава вляво от съществуващия път и се продължава успоредно на него, след което тръгва на югоизток, успоредно на река Градевска, между кварталите “Ораново” и “Дълга махала” на Симитли.

След това трасето пресича пътя Симитли - Гоце Делчев и навлиза в ската. Там ще бъде прокопан тунел с дължина 350 м, а след него ще има виадукт с дължина 200 м. В платното за София са предвидени 18 виадукта с обща дължина 5087 м, 5 тунела с обща дължина 4200 м, мост 96 м, 11 надлези и подлези, подпорни и укрепителни стени. Ще има напречни връзки между двете платна, като се използват съществуващите пътища.

Обход на Кресна и три пътни възела

При този вариант ще има 3 пътни възела - при Крупник, Ощава и Кресна, както и две площадки за отдих. Трасето ще е с дължина 21 км. Необходимо е да се изградят 13 виадукта с обща дължина 3075 м, 23 тунела с дължина 7345 м, 5 моста, надлези и подлези, подпорни и укрепителни стени.

Предвжида се максимално използване на трасето на съществуващия, а двете платна на магистралата последователно се раздалечават и доближават.

В дефилето едното платно в основната си част следва съществуващия път Е 79 и мостове над р. Струма, надлеза при и жп линията и тунела. На местата, където трасето напуска съществуващия път Е79, са предвидени нови мостове и тунели.

Дясното ще е на нов терен. Участъкът завършва на около 2,5 км преди Кресна. Трасето преминава над реката няколко пъти, пресича и съществуващия път и жп линията София – Кулата. Към края на отсечката се предвижда нов тунел, мост над р. Влахинска и обход на Кресна.

4 виадукта и 12 тунела за 21 км

В по-голямата си част този вариант също преминава през Кресненското дефиле. Проектното трасе започва южно от пътен възел “Крупник”. В Кресненското дефиле едното платно следва в основната си част съществуващия път Е79, а другото се развива по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле преминава източно от Кресна и завършва при пътен възел “Кресна”. Приблизителната дължина на трасето е около 21 км.

Предвижда се изграждането на нов мост над р. Струма, нов тунел, успореден на жп тунела, и още един нов мост над реката, след което се включва в сегашния път, като се ползват съществуващите два моста и тунел.

Предвидено е да се изградят и 4 виадукта с обща дължина 1165 м, 12 тунела с дължина 2892 м, 14 моста и 12 надлези и подлези. Ще се реконструират подпорни и укрепителни стени, както и съществуващите: два тунела и 4 моста. Целта е да не се засягат границите на резерват “Тисата”

С трасе извън Кресненското дефиле

Този вариант на трасе е по нов терен извън Кресненското дефиле. И двете платна на движение са изнесени в източна посока около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава.

Трасето започва около 100 м след пресичане с жп линията за мина Ораново и се върви успоредно на него, след което тръгва на югоизток, успоредно на река Градевска, между кварталите “Ораново” и “Дълга махала” на Симитли.

Пресича пътя Симитли – Гоце Делчев на две нива, където е предвидено изграждането на пътен възел за връзка на автомагистралата с град Банско и обратно.

В този вариант е предвидено изграждането на 5 тунела с обща дължина 4200 м, 18 виадукта с дължина - 5087 м, един мост с дължина 96 м, подлези и надлези, както и подпорни и укрепителни стени.

При пресичане на съществуващите напречни пътища са предвидени пътни възли, осигуряващи всички посоки на движението.24chasa.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3