Sandanski1.com

Очертава се нова блокада на границата с Гърция заради фермерски протести

С „Междузвездни войни: Последният джедай“ в Сандански изгря екранът на Sandanski Cinema С „Междузвездни войни: Последният джедай“ в Сандански изгря екранът на Sandanski Cinema

Нова единна болница за Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич? Нова единна болница за Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич?

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Брюксел въвежда строг контрол върху цигарите

Шахматистите от Петрич спечелиха турнира в Сандански

ВИДЕО. Румен Манолов за традициите на шахмата в Община Кресна

Димитър Итев от ПМГ "Яне Сандански", град Гоце Делчев, е тазгодишният носител на стипендията "Соня Терзийска"

Четвърти квартал в София се вдига на протест срещу мръсния въздух

Ново мобилно приложение ще ни уведомява при бедствия и аварии

БСП поведе протеста срещу цената на водата

Незаконна сеч край Мелник

ИЗБОРИ'15

В Сандански се продава парцел с площ 469 кв. м. В Сандански се продава парцел с площ 469 кв. м.

В #Сандански се продава мезонет с РЗП 110.67 кв. м, подходящ за жилище, офис или артистично студио В Сандански се продава мезонет с РЗП 110.67 кв. м, подходящ за жилище, офис или артистично студио

Ловно-рибарско дружество СОКОЛ 1920, Сандански, организира ловна вечеринка през декември Ловно-рибарско дружество СОКОЛ 1920, Сандански, организира ловна вечеринка през декември

Униконсулт осъществи срещи с ученици от ПГ Униконсулт осъществи срещи с ученици от ПГ "Яне Сандански" и Земеделска професионална гимназия

10 страхотни причини да станеш студент в Германия 10 страхотни причини да станеш студент в Германия

Започна изпълнение на проект за енергийна ефективност на група частни сгради в Сандански Започна изпълнение на проект за енергийна ефективност на група частни сгради в Сандански

След оставката на Георги Синански: ГЕРБ ще има, може би, тежки дни в Сандански След оставката на Георги Синански: ГЕРБ ще има, може би, още тежки дни в Сандански

21 Nov 2017 :: Sandanski1.com

Овакантеното мястото на първия сред първите в Общински съвет трябва да бъде заето след тайно гласуване още на следващата сесия

Дни след като ПП ГЕРБ направи смяна председателя на Народното събрание, заради доброволното оттегляне на Димитър Главчев, оставка подаде и д-р Георги Синански - председател на местния парламент в Община Сандански.

Мотивите му засега са публично неясни, опитът да се свържем с него изпитаха неуспех.

Овакантеното мястото на първия сред първите в Общински съвет трябва да бъде заето след тайно гласуване още на следващата сесия, необходимите гласове за избор са 15.

Ще бъде трудна задача – това е лично впечатление, след бързо анкетиране на дузина общински съветници.

Изходът от леката "правителствена криза" в Община Сандански може да е дълъг, тежък и вероятно съпроводен с камара компромиси и условия между водещите политически групи и дейци.

Моментът за смяната в креслото на "първия сред първите" е мъничко неприятен.

Страната поема председателството на Европейския съюз, тема от дневния ред на обществото, към която ПП ГЕРБ е особено чувствителна, а предстои да се доизпипа, обсъди публично и качествено (дали?), и приеме Бюджет 2018 на Община Сандански.

На местно ниво партията на кмета Котев "успя" умело да усложни отношенията си с главния съюзник – ВМРО, факт, който е една от малките обществени тайни. Да припомним поне епопеята на "забравените" предизборни ангажименти, свързана общинското дружество УВЕКС.

Основният и дързък опозиционер на ГЕРБ в ОбС - ПП на РЗС, също има отношения с управляващите, които не са никак гладки, ако трябва да се изразим максимално възпитано.

Свидетелство за това е стилът на периодично изстрелваните в "атмосферата" политически декларации на хората на Яне Янев, напусканията на сесии на ОбС, доминиран от ГЕРБ и не винаги послушните му спътници в тукашната политическа екскурзия.

И така:

ВМРО – Сандански, "още обмислят" дали да издигнат свой кандидат на мястото на д-р Синански - лаконична и симптоматична официална реакция след оставката му.

ПГ на РЗС ще се събере, реши и излъчи декларация, за чиито "дух и буква" не бива да имаме никакви съмнения.

БСП е обречена да гласува политически – кръстоносният поход на Нинова срещу управляващите едва ли ще приеме отклонения от единствено правилната партийна линия по места.

ДПС, Аспарух Костадинов, ще проучи фактическата обстановка и ще съобщи решението си скоро, вероятно утре, 22 ноември.

Юристът Георги Батев няма да даде рамо на ГЕРБ-кандидат, казано на всеослушание.

Четиримата съветници от Земеделски съюз "Александър Стамболийски", с неформален водач Явор Аргиров, също ще се съвещават. Не изключено мнозинството там да препоръча на Аргиров да се впусне в състезанието, макар той (почти убедително) да казва, че "не му е детска мечта отново да оглави ОбС и ще си направи самоотвод".

Вторият национален играч с ГЕРБ в управлението – НФСБ, представляван в ОбС от Живко Иванов и д-р Виолета Ждрапанска, в типичен атакуващ и експертен стил ще иска да види "платформа и мисия" на кандидатите, преди да даде подкрепа някому.

За ГЕРБ е неизбежно да има кандидат. Името на съветника, предлаган за поста, е известно, но само обект на тихата дипломация, не и - на публично огласяване.

Две са хипотезите с перспектива:

1. Невъзможност за избор, недостиг на 15 гласа и пускане в оборот на модела "Днес съм аз, утре – ти". Сиреч, сегашните зам.-председатели Николай Шаламандов и Янко Ангелов ще изпълняват длъжността за неопределено време, а защо не – и до следващите местни избори през 2019 г. Това би могло да удовлетвори (наполовина) ГЕРБ. Ще остане класическият спор за чашата – колко пълна или празна тя е… Прочее, по правилник, ОбС има право и на трети зам...
2. Избор за председател на ОбС – Сандански, на неутрална фигура, еднакво дистанцирана от господстващите политически групи в местния парламент. Профилът на идеалния кандидат изглежда вдъхновяващо – юрист, млад и с амбиции за продължителна обществена и политическа кариера човек.

Но… ще видим. Неведоми са пътищата съветнически…

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3