Sandanski1.com

ВИДЕО. Васко Попов - човекът, който спаси част от историята на Сандански ВИДЕО. Васко Попов - човекът, който спаси част от историята на Сандански

ВИДЕО. История. Сандански преди 44 години. Манифестация на 1 май 1974 г. ВИДЕО. История. Сандански преди 44 години. Манифестация на 1 май 1974 г.

За четвърта поредна година Спортно училище - Сандански, излъчи десетте си най-добри състезатели За четвърта поредна година Спортно училище - Сандански, излъчи десетте си най-добри състезатели

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Ремонт кипи в Мелник, майстори редят павета по изронената от дъждовете улица

Кметовете ще могат да наемат частна охрана за цели градове

През 2018-а АМ СТРУМА - готова. Но без Дефилето и Железница

Telenor вече мисли за оттегляне от България

Икономиката на България е концентрирана в 20 центъра

Поевтиняването на роуминга с Македония мина бе одобрено от правителството

Сесия на ОбС - Сандански. Дневен ред, 25 януари

Народно читалище „Отец Паисий-1919”, град Сандански набира ТАНЦЬОРИ на възраст над 15 години

ИЗБОРИ'15

ВИДЕО. Никол Филчева, от Сандански, за следването си в Германия ВИДЕО. Никол Филчева, от Сандански, за следването си в Германия

Ресторант Аджев. Риба & Барбекю организира на 19 януари, петък, от 19 часа, парти с DJ и българска музика Ресторант "Аджев. Риба & Барбекю" организира на 19 януари, петък, от 19 часа, парти с DJ и българска музика

ВИДЕО. Стоян Тренчев, от Сандански, за обучението си в Щутгарт ВИДЕО. Стоян Тренчев, от Сандански, за обучението си в Щутгарт

Конкурс Журналисти в училище от градове с до 100 000 жители Конкурс "Журналисти в училище" от градове с до 100 000 жители

В Сандански се продава парцел с площ 469 кв. м. В Сандански се продава парцел с площ 469 кв. м.

Униконсулт осъществи срещи с ученици от ПГ Униконсулт осъществи срещи с ученици от ПГ "Яне Сандански" и Земеделска професионална гимназия

Авариен план на София при опасно мръсен въздух: По-евтин транспорт и спиране на коли Авариен план на София при опасно мръсен въздух: По-евтин транспорт и спиране на коли

12 Dec 2017 :: Sandanski1.com

При опасност от високо замърсяване, Столичната община ще прилага двойното увеличение в цената на синята зона, паркирането в буферните паркинги ще е безплатно

Билетът за градски транспорт да струва 1 лев и да важи за цял ден, синята зона за платено паркиране да бъде два пъти по-скъпа, а движението на автомобили в центъра на София да бъде ограничено.

Това предвижда аварийният план на Столичната община за дни, в които има вероятност за опасно високи нива на фини прахови частици във въздуха.

Той беше представен днес от зам.-кмета по екологията Йоана Христова. След като бъде обсъден в няколко комисии, той ще бъде гласуван на заседанието на Столичния общински съвет на 21 декември.

Вносители на доклада са Йоана Христова и общинските съветници Зафир Зарков, Лорита Радева (ГЕРБ), Радослав Абрашев (Реформаторски блок), Иван Таков (БСП) и Иван Велков (Зелените, Политическа група 5)

Планът ще бъде използван от общината в дните, в които системата й за ранно предупрепреждане съобщи, че в следващите 48 часа има възможност за високи нива на вредните емисии. Системата работи от повече от 3 месеца, но досега от общината не я бяха оповестявали, защото мерките й не били готови и не искали да им се задават въпроси.

В отговор на въпрос Йоана Христова посочи, че откакто системата работи, вредни емисии във въздуха в районите на "Павлово" и "Надежда" над нормите са били отчетени 20 пъти, в "Младост" - 6, а в "Дружба" - 9 пъти.

Различните мерки в плана ще се прилагат постепенно, в зависимост от количеството на фини прахови частици и колко пъти над нормата са те. Най-опасната вероятност е за нива 4 пъти над нормата.

Тогава обаче първо от общината ще продължат да прилагат по-леките мерки, ще изчакат два дни, за да проверят дали наистина е имало превишения, преди да приложат по-сериозните мерки в плана, като ограничаване на движението на автомобилите.

Когато превишенията на нормите са от 3 до 4 пъти, общината ще прилага по-леките мерки: ще отправя призиви към гражданите да използват градски транспорт вместо автомобили и да използват по-екологични горива за отопление, а паркирането в буферните паркинги ще бъде безплатно при използване на градски транспорт.

При по-високи нива освен тези мерки общината ще въведе и двойното увеличаване на таксата за паркиране в синя зона до 4 лева на час.

Столичната община ще съобщава за опасността на своя сайт. Христова обясни, че се предвижда през следващата година общината да има мобилно приложение, което също ще съобщава за тези опасности.

Опасно е, но ще почакаме

Когато има опасност в следващите два дни въздухът в София да е изключително мръсен, тоест нивата на фини прахови частици да са 4 пъти над нормата, общината ще започне да прилага най-сериозните мерки, но поетапно.

В първия ден, за който системата извести, че има опасност от високо замърсяване, Столичната община ще прилага двойното увеличение в цената на синята зона, паркирането в буферните паркинги ще е безплатно при ползване на градски транспорт, за който билетът ще струва 1 лев и ще важи за цял ден.

След като преминат два дни, от общината ще отчетат данните, за да установят дали прогнозните данни са били факт.

Ако все пак въпреки прилагането на мерките е имало високи нива на фини прахови частични, от общината ще забранят движението на автомобили 08:00 до 20:00 часа в центъра. Ще бъде въведено и стъпаловидно работно време на общинската администрация, за да се намали трафикът в пиковите часове. Също така от общината ще поискат от КАТ да засили проверките на автомобили, които отделят опасно високи нива на вредни емисии.

Зоната в центъра, в която ще бъде забранено движението на автомобили, е между булевардите "Тодор Александров", "Княз Александър Дондуков", "Васил Лески","Патриарх Евтимий", "Христо Ботев". То няма да важи за колите на живеещите в района, за хибридите, електромобилите, както и тези, които са екологично чисти (категории Евро 5 и 6).

За да може обаче общината да спира всички автомобили, ще е необходима промяна в националното законодателство, посочи Христова. Причината е, че имало опасност колите, които идват извън София, да не попадат в обхвата на забраната.

Трайни мерки

В плана са включени и мерки, които общината ще приложи за постоянно, с цел дългосрочно намаляване на вредните емисии. Така ще бъде въведена месечна такса от 60 лева за багери и булдозери, които влизат в центъра, а таксите за другата строителна техника ще бъдат 120 лева за до 4 тона и 150 лева за над 30 тона.

Автобусите от градския транспорт, които се движат в центъра, ще бъдат от категория Евро 6. Йоана Христова обясни, че това ще бъде напълно възможно, след като Столичната община купи 120-те газови автобуса, за които вече е обявена обществената поръчка.

dnevnik.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3