Sandanski1.com

Община Петрич и Община Охрид подкрепят Яне Петков за рекорд на Гинес Община Петрич и Община Охрид подкрепят Яне Петков за рекорд на Гинес

ДОПИТВАНЕ. Свързвате ли бъдещето си с град Сандански? ДОПИТВАНЕ. Свързвате ли бъдещето си с град Сандански?

Франция забрани със закон употребата на мобилни телефони в училищата Франция забрани със закон употребата на мобилни телефони в училищата

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Опозиция и власт си стиснаха ръцете за мигрантите, Борисов и Нинова - също

Планирани прекъсвани на електроснабдяването в Община Сандански, 23-27 юли2 юни

Арестуваха Ембака, за да го вкарат в затвора

Хубаво време през уикенда и после пак дъжд, прогнозитрат синоптиците

Властите ще проверяват по границата с Гърция, за да не се пренася свинско месо

1/3 от фермерите у нас са по-възрастни от 65 години

ВИДЕО. Един специален ключодържател може буквално да спаси живота Ви

Премиерът Борисов уволни четирима чиновника заради животновъдите

ИЗБОРИ'15

В Сандански се продава парцел с площ 469 кв. м. В Сандански се продава парцел с площ 469 кв. м.

Вили Тегова, Сандански, флорист - декорация с цветя Вили Тегова, Сандански, флорист - декорация с цветя

Шивашка фирма, намираща се в село Струмяни, търси да назначи служител

Отново отвори врати Аджев хан - носител на наградата Най-добър семеен хотел на 2008 година Отново отвори врати "Аджев хан" - носител на наградата "Най-добър семеен #хотел на 2008 година”

ВИДЕО. В Сандански отвори врати нов магазин за кафе, алкохол, цигари и захарни изделия ВИДЕО. В Сандански отвори врати нов магазин за кафе, алкохол, цигари и захарни изделия

Сандански: Спортно училище обяви прием за учебната 2018-2019 година Сандански: Спортно училище обяви прием за учебната 2018-2019 година

Авариен план на София при опасно мръсен въздух: По-евтин транспорт и спиране на коли Авариен план на София при опасно мръсен въздух: По-евтин транспорт и спиране на коли

12 Dec 2017 :: Sandanski1.com

При опасност от високо замърсяване, Столичната община ще прилага двойното увеличение в цената на синята зона, паркирането в буферните паркинги ще е безплатно

Билетът за градски транспорт да струва 1 лев и да важи за цял ден, синята зона за платено паркиране да бъде два пъти по-скъпа, а движението на автомобили в центъра на София да бъде ограничено.

Това предвижда аварийният план на Столичната община за дни, в които има вероятност за опасно високи нива на фини прахови частици във въздуха.

Той беше представен днес от зам.-кмета по екологията Йоана Христова. След като бъде обсъден в няколко комисии, той ще бъде гласуван на заседанието на Столичния общински съвет на 21 декември.

Вносители на доклада са Йоана Христова и общинските съветници Зафир Зарков, Лорита Радева (ГЕРБ), Радослав Абрашев (Реформаторски блок), Иван Таков (БСП) и Иван Велков (Зелените, Политическа група 5)

Планът ще бъде използван от общината в дните, в които системата й за ранно предупрепреждане съобщи, че в следващите 48 часа има възможност за високи нива на вредните емисии. Системата работи от повече от 3 месеца, но досега от общината не я бяха оповестявали, защото мерките й не били готови и не искали да им се задават въпроси.

В отговор на въпрос Йоана Христова посочи, че откакто системата работи, вредни емисии във въздуха в районите на "Павлово" и "Надежда" над нормите са били отчетени 20 пъти, в "Младост" - 6, а в "Дружба" - 9 пъти.

Различните мерки в плана ще се прилагат постепенно, в зависимост от количеството на фини прахови частици и колко пъти над нормата са те. Най-опасната вероятност е за нива 4 пъти над нормата.

Тогава обаче първо от общината ще продължат да прилагат по-леките мерки, ще изчакат два дни, за да проверят дали наистина е имало превишения, преди да приложат по-сериозните мерки в плана, като ограничаване на движението на автомобилите.

Когато превишенията на нормите са от 3 до 4 пъти, общината ще прилага по-леките мерки: ще отправя призиви към гражданите да използват градски транспорт вместо автомобили и да използват по-екологични горива за отопление, а паркирането в буферните паркинги ще бъде безплатно при използване на градски транспорт.

При по-високи нива освен тези мерки общината ще въведе и двойното увеличаване на таксата за паркиране в синя зона до 4 лева на час.

Столичната община ще съобщава за опасността на своя сайт. Христова обясни, че се предвижда през следващата година общината да има мобилно приложение, което също ще съобщава за тези опасности.

Опасно е, но ще почакаме

Когато има опасност в следващите два дни въздухът в София да е изключително мръсен, тоест нивата на фини прахови частици да са 4 пъти над нормата, общината ще започне да прилага най-сериозните мерки, но поетапно.

В първия ден, за който системата извести, че има опасност от високо замърсяване, Столичната община ще прилага двойното увеличение в цената на синята зона, паркирането в буферните паркинги ще е безплатно при ползване на градски транспорт, за който билетът ще струва 1 лев и ще важи за цял ден.

След като преминат два дни, от общината ще отчетат данните, за да установят дали прогнозните данни са били факт.

Ако все пак въпреки прилагането на мерките е имало високи нива на фини прахови частични, от общината ще забранят движението на автомобили 08:00 до 20:00 часа в центъра. Ще бъде въведено и стъпаловидно работно време на общинската администрация, за да се намали трафикът в пиковите часове. Също така от общината ще поискат от КАТ да засили проверките на автомобили, които отделят опасно високи нива на вредни емисии.

Зоната в центъра, в която ще бъде забранено движението на автомобили, е между булевардите "Тодор Александров", "Княз Александър Дондуков", "Васил Лески","Патриарх Евтимий", "Христо Ботев". То няма да важи за колите на живеещите в района, за хибридите, електромобилите, както и тези, които са екологично чисти (категории Евро 5 и 6).

За да може обаче общината да спира всички автомобили, ще е необходима промяна в националното законодателство, посочи Христова. Причината е, че имало опасност колите, които идват извън София, да не попадат в обхвата на забраната.

Трайни мерки

В плана са включени и мерки, които общината ще приложи за постоянно, с цел дългосрочно намаляване на вредните емисии. Така ще бъде въведена месечна такса от 60 лева за багери и булдозери, които влизат в центъра, а таксите за другата строителна техника ще бъдат 120 лева за до 4 тона и 150 лева за над 30 тона.

Автобусите от градския транспорт, които се движат в центъра, ще бъдат от категория Евро 6. Йоана Христова обясни, че това ще бъде напълно възможно, след като Столичната община купи 120-те газови автобуса, за които вече е обявена обществената поръчка.

dnevnik.bg

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3