Sandanski1.com

Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж Мало и голямо, на село и в града, иска да останат надбавките за трудов стаж, показва изследване

Освен Освен "мозъци", от България вече изтичат и "работни ръце"

За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване За младите е по-важно да изглеждат добре, отколкото да са независими, показва проучване

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Месец преди Великден яйцата започнаха да поскъпват

РСПБЗН - Сандански, глоби днес двама за умишлено подпалване на сухи треви

Зам.-министър Александър Манолев: Българският износ се е удвоил за последните 10 години

Община Сандански почете посмъртно проявата на граждански дълг и саможертва на Димитър Костадинов

121 свободни работни места са обявени тази седмица в Община Сандански

Таксите за студенти в българските университети - от 200 лева до 7700 евро

112 са глобените родители, които не са имунизирали децата през миналата година

Синдикат ОБРАЗОВАНИЕ: Нараства физическата и вербалната агресия към българските учители

ИЗБОРИ'15

Сандански: Имаме удоволствието да Ви представим новооткритият хотел Имаме удоволствието да Ви представим новооткритият хотел "Ангелов" и ресторант със снек бар "Неда"

Еxtreme window cleaning - Сандански, почиства прозорци на домове и офиси! Еxtreme window cleaning - Сандански, почиства прозорци на домове и офиси!

Видео, ПРОФИЛИ. Първият ни гост е д-р Борислав Николов, санданчанин Видео, ПРОФИЛИ. Първият ни гост е д-р Борислав Николов, санданчанин

ERA Sport, собственост на сем. Бойка, Пламен, Екатерина и Никола Мицански, e най-новият в град Сандански магазин за спортни артикули ERA Sport, собственост на сем. Бойка, Пламен, Екатерина и Никола Мицански, e най-новият в град Сандански магазин за спортни артикули

Апартамент за продажба в град Сандански. Жилищна площ - 85 кв. м Апартамент за продажба в град Сандански. Жилищна площ - 85 кв. м

AQUASUN се нарича най-новият и съвременен СПА център в град Сандански AQUASUN се нарича най-новият и съвременен СПА център в град Сандански

Група граждани на Сандански (хора с трайни уврежадния) ще внесе жалба до властите във връзка с липса на достъп до обществени обекти Група граждани на Сандански (хора с трайни уврежадния) ще внесе жалба до властите във връзка с липса на достъп до обществени обекти

13 Feb 2019 :: Sandanski1.com

Докога ще се пускат в експлоатация обекти, които не отговарят на тези изисквания, питат жалбоподателите

Група граждани на Сандански (хора с трайни уврежадния) ще внесе жалба до властите във връзка с липса на достъп до обществени обекти и сгради (културен дом – камерна зала и картинна галерия, народно читалище, библиотека, археологически музей, археологически комплекс Ранна Християнска Базилика, Античен Летен Театър, сграда Социално Подпомагане, сграда Бюро по труда, Районен Градски Съд, аптеки, банки, офиси, магазини, заведения за хранене и увеселителни заведения и др). Сред вносителите е и Маги Подгорска, която преди години осъди офиси на банка и мобилен оператор в града ни по същия повод.

Ето пълния текст на документа:

До господин кмета
на община Сандански

Копие до Атанас Стоянов
председател на НЧ “Отец Паисий – 1919”

Управителя на Дом на Културата, гр. Сандански

Ж А Л Б А

от

Група от граждани в неравностойно положение от гр. Сандански


Уважаеми господин кмете,

Ние сме група от хора с трайни увреждания и представляваме немалка част от населението на община Сандански. Придвижваме се с помощни средства - скутери и колички за трудноподвижни и неподвижни хора, което е голямо предизвикателство, имайки предвид тротоарните настилки и високите бордюри навсякъде из града.

Едва ли някой се е замислял какво огромно, непреодолимо препятствие са за нас стъпалата пред и вътре в самите сгради, като започнем от държавните институции, минем през частните административни сгради и офиси на фирми в обслужващия сектор, и стигнем до магазините и търговските обекти в града. Ето защо, бихме искали да поставим на Вашето внимание много важна и социално значима тема, която засяга хората с увреждания и със специфични потребности, също така и майките с детски колички, а именно проблемът с недостъпната градска и архитектурна среда на територията на града.

Това, което наблюдаваме, движейки се буквално по уличното платно, е:

• частичен достъп до тротоари и липса на рампи на някои кръстовища и пешеходни пътеки в града;
• липса на достъп до обществени обекти и сгради (културен дом – камерна зала и картинна галерия, народно читалище, библиотека, археологически музей, археологически комплекс Ранна Християнска Базилика, Античен Летен Театър, сграда Социално Подпомагане, сграда Бюро по труда, Районен Градски Съд, аптеки, банки, офиси, магазини, заведения за хранене и увеселителни заведения и др).

С настоящата жалба, бихме искали конкретно да се разгледа въпросът с осигуряване на достъпна градска и архитектурна среда до/ в сградата на Дом на Културата и Градската Библиотека към НЧ “Отец Паисий – 1919”, гр. Сандански.

Наскоро сградата беше санирана по ОП “Енергийна ефективност”, но проблемът с достъпа не беше решен.

Не са спазени изискванията за общо ползване на помещения и пространства, залегнали в чл.58 и чл.60 от Наредба №4/01.07.2009год.

Каква е причината за пълната абдикация и незаинтересованост на общината по темата?

Защо няма изразена социална политика и отношение по тези въпроси? Защо при строеж, преустройство и ремонт на сгради на територията на общината не се следи за изпълнение на изискванията по наредба №4/01.07.2009год.?

Докога ще се пускат в експлоатация обекти, които не отговарят на тези изисквания?

Настояваме за адекватен отговор от страна на местната управляваща власт и Ви молим, да бъдат предприети действия за осигуряване на достъпен маршрут от улицата и пешеходното пространство до достъпен вход на сградата на Дом на Културата и Градската Библиотека към НЧ “Отец Паисий – 1919”, гр. Сандански или достъп до съоръжение /чл.5 ал.1/, като се използват елементите на достъпната среда – парапети, рампи, подемни платформи, асансьори и др.

Също така, настояваме да бъдат обособени места за хора с увреждания вътре в сградите за култура и просвета, както и подходящ санитарно-хигиенен възел по установените законови стандарти, да бъдат спазени стандартите за ширина на вратите и пътеките за движение, и др. Молим, при изпълнението, стриктно да се съблюдават и спазват изискванията и стандартите в Наредба №4/01.07.2009 год.
Съгласно Закона за Защита от Дискриминация, е налице дискриминация и явна изолация, вместо интеграция, на хората с увреждания и хората със специфични потребности в обществото.

Република България е ратифицирала Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, в която са залегнали основните принципи на защита на правата на хората с увреждания и за създаване на условия за интеграция и за изравняване във възможностите на тези хора.

Тези принципи са залегнали и в Закона за интеграция на хора с увреждания, в Закона за защита от дискриминация, а основните изисквания за достъпност са уредени в Наредба №4/01.07.2009 год., за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

Прилагаме фотокопия от снимки, които доказват недостъпната среда до сградата на Дом на Културата и до Градската Библиотека към НЧ “Отец Паисий – 1919”, гр. Сандански.


12 февруари 2019 г.
град Сандански

С уважение:
Магдалена Димитрова Подгорска
Илиян Димитров Мешев
Антон Евгениев Бъчваров
Красимир Георгиев Тюфекчиев
Асен Йорданов Николов

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3