Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Повече от половината учителите не получават договорените допълнителни плащания за времето на дистанционното обучение Поне 50% учителите не получават договорените допълнителни плащания за времето карантината

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

НАСЛЕДСТВО. "Предупреждение", от Николай Алексиев

Последният месец за 5% отстъпка при плащане на местни данъци и такси

В общините Сандански, Струмяни и Кресна започнаха разяснителни кампании по Проект BG16M1OP002-2.002-0013

Община #Сандански извършва третиране на обществените тревни площи срещу кърлежи и комари

Мачовете - с публика, от 5 юни

Гърция въведе 7-дневна карантина за влизащите в страната

15% от българите са имали трудности с достъпа до медицинска помощ по време на извънредното положение

90 свободни работни места са обявени тази седмица в Община Сандански

ИЗБОРИ'15

ВАЖНО за СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ!!!, Профилирана Гимназия ВАЖНО!!! Профилирана Гимназия "Яне Сандански", прием 2020/2021

Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански

ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година

Щастливото събитие - повторното пускане на Синята зона в град Сандански, предстои в понеделник, 11 май. Честито, дерзайте!

Емоционалната интелигентност или как да управляваме емоциите - собствените и на другите

За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците

Македонистите у нас: Правителството на Р България трябва да престане да се преструва, че македонското малцинство не съществува

15 Oct 2019 :: Sandanski1.com

* Текстът не е редактиран и/или съкращаван

СТАНОВИЩЕ НА МАКЕДОНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОЗИЦИЯТА НА Р БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО ЗАПОЧВАНЕТО НА ПРЕГОВОРИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА Р МАКЕДОНИЯ КЪМ ЕС И БАЗИРАНАТА ВЪРХУ НЕЯ ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕКЛАРАЦИЯ

За съжаление не може да се каже, че приетата позиция на правителството и парламента на Р България е изненадваща - тя е резултат на 66-годишно развитие на тоталитарната национална мисъл и организираното преследване на македонското малцинство в България.

Неизлекуваният тоталитаризъм от вътрешен проблем сега се превръща в международен – Р България се опитва да превърне в условие за членство в Европейския съюз приемането на нейната дискриминационна политика. Опитва се да отрече и смени идентичността на хората в Р Македония, така както безпрепятствено прави това вече 66 години с македонците в България.

Със своята политика и с приетата позиция Р България се стреми да илюстрира поговорката, че с такива приятели като нея на Македония други врагове не й трябват! Тя много бързо забрави как Македония някога я пусна да започне преговори с ЕС, без да й поставя каквито и да е условия!

Правителството на Р България трябва да престане да се преструва, че македонското малцинство не съществува. Няма защо да се заканва на други държави - не те поставят този въпрос, а ние, гражданите на Р България с македонско самосъзнание. Вместо да продължава да играе този театър на сенките, по-достойно би било България да приеме препоръките на всички международни институции и да започне разговори с представителите на македонското малцинство. Трябва да спре дискриминацията и асимилацията и да започне да прилага спрямо нас Рамковата конвенция за правата на малцинствата, която е подписана от нейна страна.

Позицията на Р България представлява директно нарушаване на фундаментални принципи на демокрацията, правата на малцинствата и международния ред. Тя е директно насочена против:

- Принципа на свобода на национално, етническо и езиково самоопределение;

- Принципа на суверенна равнопоставеност на държавите и забраната за намеса във вътрешните работи на други държави;

- Изключението от горното правило, според което правата на хората от националните малцинства представляват съставна част от международната защита на човешките права и тяхната защита не се третира като намеса във вътрешните работи на държавите;

- Свободата на мнение и изразяване, академичната свобода и свободата на научните изследвания;

- Правото на образование, на личен и семеен живот, и свободния достъп до културата и културното наследство.

Позицията е скандална според своето съдържание, тя е абсурден опит да се съхрани една тоталитарна идеология и същата да се превърне в условие за членство в Европейския съюз. Недопустимо е Р България да злоупотребява своята позиция на член на Европейския съюз за да разпространява и налага тоталитарни практики. Тя трябва да спре да използва политическите инструменти, за да изкривява научната истина, да се опитва да пренаписва историята и да променя идентичността на хората, дори до степен да отрича международно признат и изучаван в университетите по света език и да превръща неговото обективно съществуване в политически проблем! Политиката трябва да се базира на реалности, а не на фикции от комунистическото минало. Крайно време е българските демократи да оставят духът на Тодор Живков окончателно да си отиде.

Лицемерно и срамно е да искаш от другите онова, което самият не правиш:

- Да искаш признаване и уважение на правата на малцинствата, когато ти самият отричаш и дискриминираш малцинствата;

- Да претендираш за реабилитация на жертви на национална дискриминация, когато самият ти не си признал и оневинил стотиците свои граждани убити или изпратени в затвори и лагери, хилядите изселвани, бити, гонени от работа и малтретирани по различни начини заради своето македонско самоопределение;

- Да се оплакваш от слово на омраза, когато при теб то е неофициално узаконено и превърнато в бон тон;

- Да се оплакваш от дискриминация, когато постоянно дискриминираш.

България търси да измисли сламка в окото на Македония, забравяйки и дори оправдавайки гредите в своето. Фактите тук са неоспорими. България е осъдена 13 пъти в Страсбург за дискриминация против македонците, докато Македония е осъдена само веднъж за дискриминация на българи.

Призоваваме България като член на Европейския съюз да даде пример на Р Македония, като самата тя първо приложи европейските принципи, като започне да уважава правата на македонците в България, спре словото на омраза и даде пример за добросъседство, отказвайки се от всички условия, които не са част от нормалната процедура за влизане в Европа, както и от всяко намерение да злоупотреби със своята позиция на страна член.

Да сложи край на политиката на отричане, дискриминация и асимилация на македонците - последната тоталитарна политика в Европейския съюз.

Призоваваме Европейския съюз и всяка държава член да вразумят правителството на Р България, да не му позволяват да унижава Европейския съюз с абсурдните условия, които поставя, и да поискат от нея самата да изпълни условията, задължителни за всеки един член на Европейския съюз.

Ние няма да спрем да съществуваме само защото на някого в София много му се иска да ни няма и вярва, че не бива да ни има!

ОМО „Илинден“-ПИРИН, Дружество на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия терор, Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права, Македонски дискусионен клуб за етническа толерантност, Правозащитен комитет „Толерантност”, вестник „Народна воля“ и бюлетин „Македонски глас“.

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3