Sandanski1.com

Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ Югозападна болница Ротари клуб Сандански дари 15 000 лева на МБАЛ "Югозападна болница"

Повече от половината учителите не получават договорените допълнителни плащания за времето на дистанционното обучение Поне 50% учителите не получават договорените допълнителни плащания за времето карантината

ДОПИТВАНЕ. Пандемията и ние, в град Сандански

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

НАСЛЕДСТВО. "Предупреждение", от Николай Алексиев

Последният месец за 5% отстъпка при плащане на местни данъци и такси

В общините Сандански, Струмяни и Кресна започнаха разяснителни кампании по Проект BG16M1OP002-2.002-0013

Община #Сандански извършва третиране на обществените тревни площи срещу кърлежи и комари

Мачовете - с публика, от 5 юни

Гърция въведе 7-дневна карантина за влизащите в страната

15% от българите са имали трудности с достъпа до медицинска помощ по време на извънредното положение

90 свободни работни места са обявени тази седмица в Община Сандански

ИЗБОРИ'15

ВАЖНО за СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ!!!, Профилирана Гимназия ВАЖНО!!! Профилирана Гимназия "Яне Сандански", прием 2020/2021

Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански

ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година

Щастливото събитие - повторното пускане на Синята зона в град Сандански, предстои в понеделник, 11 май. Честито, дерзайте!

Емоционалната интелигентност или как да управляваме емоциите - собствените и на другите

За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците

Доц. Кирил Карамфилов: Инфекцията с COVID-19 промени не само кардиологията, не само медицината, но и нашия живот изобщо Доц. Кирил Карамфилов: Инфекцията с COVID-19 промени не само кардиологията, не само медицината, но и нашия живот изобщо

20 May 2020 :: Sandanski1.com

Доц. Карамфилов е инвазивен кардиолог в Александровска болница, това е първа част от интервю с него, взето са списание "Мединфо"

ВИЗИТКА

Доц. д-р Кирил Карамфилов e завеждащ на Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ "Александровска". Завършва медицина в МУ-София през 2002 г. с пълно отличие и е удостоен със "Златен Хипократ". Взема специалност по вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология в периода 2003-2013 г. Преди работата си в Александровска болница, трупа опит в УМБАЛ "Св. Екатерина" и "Токуда". Доц д-р Карамфилов има над 50 публикации. Изнася лекции на над 20 научи форума. Печели награда за най-добър постер на 13-ия Национален конгрес по кардиология. Член е на УС на Дружеството на кардиолозите в България. Национален координатор на програмата "Стент за живот".

- Доц. Карамфилов, ще има ли разделителна линия: кардиологията преди и след COVID19? Най-важният урок, който научихте досега - в средата (може би) на пандемията?

- Това е изключително интересен въпрос, който има множество аспекти за отговор. Инфекцията с COVID-19 промени не само кардиологията, не само медицината, но и нашия живот изобщо. Лично за мен в голяма степен се промени възприятието за използване на лични предпазни средства, когато контактуваме с пациенти. Уроците, които ние научихме от азиатските държави, по отношение на контакт с пациента и поведение на пациента, бяха много полезни. Досега спазвахме едни режими, тъй като не се бяхме срещали с подобен вид инфекция. В кардиологията, в медицината вече се налага изключително строг протокол по отношение на спазване на адекватна защита. Нещата са променени в голяма степен. Рутинните прегледи и манипулации не може да не бъдат засегнати. Знанието, което ни донесе тази инфекция в крайна сметка ни кара да сме по-добри и по-адекватни, да да пазим себе си и пациентите.

- Ще бъде ли дописана системата от правила, към която непременно трябва да се придържат хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания?

- Да, разбира се! Добре известно е, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания COVID-19 протича тежко. До голяма степен вече ни е известна патофизиологията на процесите на инфектиране, сливане и развитие на инфекцията. Оказа се, че тя е свързана с една от най-важните системи за хомеостаза в човешкото тяло - RAAS, която има отношение към възпалението, тромбообразуването и токсичните ефекти в белия дроб и другите телесни органи.

Ето защо, независимо от големите жертви в медицински, социален и икономически аспект, изключително големите изследвания за COVID-19 доведоха до по-доброто ни разбиране на процесите и в кардиологията, и в ендокринологията, а защо не - и в имунологията. Това е голямо достижение за човечеството.

- Кога и как в живота на един човек трябва да започнат усилията за поддържане отлична кондиция, която да отложи максимално напред във времето първия сигнал за сърдечно-съдови проблеми? Как семейството и държавата трябва да взаимодействат, за да намалим у нас поне мъничко огромния брой сърдечно-съдови инциденти с фатален край?

- Това е добър въпрос, който засяга директно нашата здравна култура. Дълго време у нас това бе една доста подценявана тематика, но през последните 10-15 години има все по-голям акцент и фокусиране на вниманието спрямо групите хора, които биха имали най-висок сърдечно-съдов риск. Кога ли? Има разписани правила, те, разбира се, са индивидуални. За пациентите с хипотетично висок риск - наследствена обремененост (ранни симптоми на хипертония, склонност към хипертония или други неблагоприятни наследствени фактори) - максимално рано, около 40 години - профилактични прегледи. Колкото по-високо е оценен сърдечно-съдовият риск, толкова по-широк спектър от профилактични изследвания препоръчваме да бъде извършван.

Участието на държавата е много голямо. Няколко европейски държави - от бившия източен блок, показаха, че колаборацията между кардиолози и общопрактикуващи лекари, министерствата на здравеопазването, както и съсловни пациентски организации, могат да работят в синхрон и да изградят система за превенция, която да доведе до съществено снижаване на сърдечно-съдовата смъртност.

Говоря за държави, с които имаме сходен икономически показатели. Ето защо участието на държавата е ключово. То е не само с финансиране, но и с организационни мерки, с проверки по места, където е необходимо. Организацията трябва да бъде перфектна, за да получим ефект.

Семейството - изключително важен фактор. Нашите промотивни мероприятия са насочени не само към пациентите с висок сърдечно-съдов риск, но и към техните близки, защото често те са първите, които сигнализират и алармират за промяна в клиничната картина, в оплакванията на пациента. Подкрепата на близките е важна при проследяване динамиката на оплакванията на пациента. Роднините участват в избора на най-добро лечение.

Освен това е добре известно, че началото на сърдечно-съдовите заболявания и инициирането на патологичната каскада на атеросклерозните случаи е именно в ранна възраст. Адекватната храна е ключова за профилактиране на тези сърдечно-съдови заболявания. За съжаление подборът на храната също спада към така липсващата ни здравна култура. Правилният начин на живот започва с правилното хранене. Особено за децата! Приемането на адекватен режим на хранене от най-ранна детска възраст би имало огромни ползи в бъдещето. Това са прости, малки неща, които не изискват сериозни усилия, но ефектът от тях е изключително голям.

Интервю на Атанас Атанасов | naskoto@gmail.com
взето за списание "Мединфо", първа част


Сайт на "Мединфо": medinfo
Facebook на "Мединфо": https://www.facebook.com/medinfo.bg/

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3