Sandanski1.com

Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски

Ранното пенсиониране на учителите нанася вреда

Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански Панически атаки произтичащи от коронавирусната инфекция. Из опита на психолог Теодора Панчева, Сандански

Новини от Twitter@sandanski1

Новини от Сандански

Личните лекари искат да могат да издават направления за PCR тест

ЕК предприема още извънредни мерки в подкрепа на лозари и винари

МОН обмисля частично присъствие в клас наесен

БНБ пуска монета с лика на Стоянка Мутафова

Алерголози от цялата страна ще преглеждат онлайн

Археологически #музей #Сандански обявява прием за традиционната си лятна археологическа школа „Търсачи на старини“

Едва 38% от училищата у нас имат компютри за кабинетите си по информационни технологии

Опашката за влизане в Гърция - след отбивката за Петрич

ИЗБОРИ'15

ВАЖНО за СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ!!!, Профилирана Гимназия ВАЖНО!!! Профилирана Гимназия "Яне Сандански", прием 2020/2021

Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански Обявена е за продан земеделска земя, много добра локация - недалеч от град Сандански

ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година ВАЖНО! Спортно училище - Сандански, обяви прием за учебната 2020-2021 година

Щастливото събитие - повторното пускане на Синята зона в град Сандански, предстои в понеделник, 11 май. Честито, дерзайте!

Емоционалната интелигентност или как да управляваме емоциите - собствените и на другите

За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците За по-чист град: Община Сандански продължава поетапното миене на улиците

В условията на пандемия с COVID-19  хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да приемат храни, богати на витамин D, да излизат на слънце В условията на пандемия с COVID-19 хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да приемат храни, богати на витамин D

25 May 2020 :: Sandanski1.com

Доц. д-р Кирил Карамфилов е инвазивен кардиолог в Александровска болница, това е втора част от интервю с него, взето са списание "Мединфо"

ВИЗИТКА

Доц. д-р Кирил Карамфилов e завеждащ на Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ "Александровска". Завършва медицина в МУ-София през 2002 г. с пълно отличие и е удостоен със "Златен Хипократ". Взема специалност по вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология в периода 2003-2013 г. Преди работата си в Александровска болница, трупа опит в УМБАЛ "Св. Екатерина" и "Токуда". Доц д-р Карамфилов има над 50 публикации. Изнася лекции на над 20 научи форума. Печели награда за най-добър постер на 13-ия Национален конгрес по кардиология. Член е на УС на Дружеството на кардиолозите в България. Национален координатор на програмата "Стент за живот".


- От години у нас има хроничен недостиг на медицински кадри, средната им възраст плашещо расте, виждате ли светлина в тунела? Ако сте министър на здравеопазването, какво ще направите в първите 100 или 200 дни на мандата си?

- Липсата на медицински кадри е сериозен проблем, не само за България. Европа, както и определени зони от Северна Америка, също страдат. Причините са много. Първата, може би - обучението на медицинските кадри е дълго, доброто заплащане и реализацията идват в един сравнително по-късен етап от живота, режимът на работа е доста тежък. Това плаши младите, съвременни хора, които имат по-различна концепция за живота и развитието си. Независимо от това, все пак, тези усилия си заслужават и донасят голямо морално удовлетворение на хората, които си обичат работата. За радост няма спад на младите хора, които желаят да следват медицина, включително и моята специалност.

От друга страна, икономическите показатели у нас, които биха могли да бъдат по-оптимални, карат младите колеги да търсят реализация извън България. Не са само финансовите условия, а и възможностите за кариерно развитие, за реализация на младите специалисти в желаната посока. Това са семинари, конгреси, обучения, кариерно развитие.

През последните години у нас се прави много в това отношение, но са необходими и постоянни усилия за подобряване на финансовите условия и професионалната реализация. Лично аз съм избрал да бъда в България, държавата и хората ни ми харесват, имаме много добър климат и разположение. Все пак много още работа по организиране на адекватно здравеопазване трябва да свършим.

Какво бих направил като министър за 100 или 200 дни... Труден въпрос. Има няколко направления, в които бихме могли да бъдем по-успешни. Държавата има достатъчно финансов ресурс, за да осигури добро и адекватно здравеопазване.

Необходимо е обаче малко повече да се акцентира върху организацията и ефективното използване на този финансов ресурс. Трябва да има по-стриктен контрол на качеството на дейността. На всички е ясно, че някои лекари се справят по добре, други - не толкова добре, болниците - също се различават.

Тези, които се справят добре - по отношение на смъртност, заболеваемост и т.н., трябва да бъдат стимулирани по някакъв начин. Обратно - кадрите на онези болници, които не се справят добре, трябва да бъдат дообразовани и доусъвършенствани. Мерките, които би трябвало да се предприемат, са прости - прозрачност в заплащането, прозрачност в условията и малко по-стриктен контрол при изразходването на финансовия ресурс.

- Лятото е на прага ни, Вашите нови съвети към хората със сърдечно-съдови заболявания?
COVID-19 ни постави в нови условия, това лято няма да е като предишните. Извън стандартните съвети за спазване на разумна социална дистанция, по-често хигиенизиране на ръцете и поддържане на висока лична хигиена, лятото е труден период за хората със сърдечно-съдови заболявания.


- Независимо от това, че в момента основният призив е да се стои вкъщи, пациентите трябва да намират време да извършват физическа активност извън затворените помещения. Подходящи са малки обиколки, като стриктно се спазват противоепидемичните мерки, разбира се. Активният двигателен режим има ключово значение, както за метаболизма, поддържане на кръвното налягане в оптимални граници, така и за още куп неща, за да сме в кондиция.

Излязоха и нови данни, че в условията на пандемия с COVID-19, пациентите трябва да приемат храни, които са богати на витамин D, да излизат на слънце и - в зависимост от кондицията си - да правят умерено физическо натоварване, но извън домовете си. Накратко: повече течности, социална дистанция, разходки, често проветряване на жилищните помещения, адекватна диета. Това са най-важните неща.

- Инвазивната кардиология: къде на световната карта се намира България, в частност - и УМБАЛ "Александровска"?

- Тук нескромно мога да кажа, че кардиологията е една от специалностите у нас, която се радва на доста добро развитие. Причините са много, имахме и шанса да получим адекватно реимбурсиране от НЗОК. Колегите, с които работя са силно иновативни и енергични. Гилдията на кардиолозите се отличава с една от най-големите активности и развиващи се специалности. Къде на картата на света се намира българската кардиология...

Белег за това е научната продукция, тя е мерилото, което показва, в каква степен знанията и уменията, придобити в практиката, биха могли да доведат до научни постижения. Научната продукция се оценява чрез броя статии на различни конгреси, където международно жури оценява най-актуалните и най-добрите разработки. България е добре представена всяка година на световните конгреси по обща и интервенционална кардиология.

Нашата клиника участва всяка година в трите големи международни конгреса - това са Европейският кардиологичен конгрес, Конгресите на инвазивните кардиолози в САЩ и този на инвазивните кардиолози в Европа. Там изпращаме наши разработки всяка година, откакто работя в УМБАЛ "Александровска", в екипа на доц. Василев. Тези разработки са приемани и ние докладваме нашите постижения на европейско и световно ниво.

Не е без значение, че преди две години - на Конгреса на американската сърдечна асоциация, ние получихме престижната награда за два абстракта, които изпратихме. Това е една изключителна оценка, с оглед на факта, че голяма част от резюметата от Източна Европа не се приемат. Горд съм с това, което правя, горд съм с екипа, който е част от кардиологичната гилдия. Разбира се, това се случва с активното участие на Дружеството на кардиолозите в България. Ние сме пример за обща, екипна работа.

- Казват, че нахлуването на 5G технолиите и "Интернет на нещата" обещава революция в медицината? Вие как приемате това?

- Съвсем позитивно. Живеем в ерата на технологиите и медицината не прави изключение. COVID-19 показа, че бихме могли да виртуализираме значителна част от нашето ежедневие, включително - и в медицината.

Възможни са кабинети, които виртуално да поставят в голяма степен достоверни диагнози на пациенти, които минават през тях. Имах удоволствието през миналата година да присъствам на една бутикова конференция в Лозана.

Един от лекторите представи напредъка на IT индустрията в медицината. Там бяха докладвани и обобщени данни от изключително голям брой пациенти - голяма извадка от 600 000 души със smartwatch-ове и телемедицински апарати, следени за дълъг период от време.

Там бе демонстрирано, как показатели на типичната електрокардиограма, която ние всеки ден разчитаме и считаме за част от нормата, ни дават допълнителна информация за прогнозата на пациента. Анализът на електрокардиограмите на тези голям брой пациенти, наблюдавани дълго време, ни дава връзка с важни ехографски показатели, които имат доказано прогностично значение.

Технологиите в медицината не само ще помагат за по-добрата диагностика, но и за по-доброто лечение на пациентите.

Интервю на Атанас Атанасов | naskoto@gmail.com
взето за списание "Мединфо", втора, последна част


Сайт на "Мединфо": medinfo
Facebook на "Мединфо": https://www.facebook.com/medinfo.bg/

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041 :: 0746 3 000 3