Sandanski1.com

Борисов плаши с орди от мигранти, ако не е на власт Борисов плаши с орди от мигранти, ако не е на власт

Депутатите отхвърлиха субсидия от 1 лев на глас Депутатите отхвърлиха субсидия от 1 лев на глас

Четвърт от българите живеят под прага на бедносттаРедакционни

Кой е измислил лазанята? Кой е измислил лазанята? Още в Римската империя...

17 Feb 2021 :: Sandanski1.com

Латинската дума "lassanum", което означава "тенджера за готвене"

Традиционната лазаня болонезе (италианска лазаня болонезе) е печено ястие, състоящо се от слоеве тънко тесто на основата на пшенично брашно, яйца и спанак; между всеки слой - мазна яхния от месо и сос бешамел, а отгоре се поръсва с настърган пармезан.

Около 146 г. пр.н.е. римляните окупирали територията на Гърция. От този момент нататък започва асимилацията на две култури. Нашествениците са възприели много от местната култура, език и хранителни навици.

Плоското тесто, нарязано на ивици, тук се наричало „лаганон“ - именно неговите историци го смятат за родоначалника на първата италианска паста. Оказва се, че така обичаното днес ястие е кръстено не от метода на приготвяне, а от ключовата му съставка.

От друга страна, има латинската дума "lassanum", което означава "тенджера за готвене" , отнасяща се до по-ранното гръцко "lassanon" или " камерно гърне" . Но първоначално лазанята се е пекла в гърне.

Римски влияния

През 1 век от н.е., вече директно в Римската империя, се появява древен прототип на лазаня, чиято рецепта е записана в кулинарната книга „Апиций”.

Но съвременните гастрономи едва ли биха оценили такова ястие, защото месният сос за него се е приготвял от нарязани свински гърди, виме, риба и месо от диви птици. Слоевете тесто в него са напомняли повече на палачинки.

Английска версия

Британците също участват в надпреварата за правото да изобретяват лазаня и са намерили литературен източник от 14-ти век, който споменава британската версия на лазанята - все същият лист печено тесто, без яйца.

Историците обаче твърдят, че тази книга е само колекция от рецепти, събрани в цяла Европа (включително от територията на съвременна Италия) и арабските страни.

Кои са измислили лазанята?

И все пак, в коя държава се появява за първи път лазанята? Оказва се, че „виновниците“ за създаване на това ВКУСНО ЯСТИЕ са древните гърци, защото първата рецепта е намерена в книга от 1390 г.

Разбира се, споровете продължават и до днес. Но не дай си Боже да кажете на италианец, че лазанята се е появила някъде другаде, а не в родната му страна!

Източник: https://vsichki-recepti.com/

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041