Sandanski1.com

Борисов плаши с орди от мигранти, ако не е на власт Борисов плаши с орди от мигранти, ако не е на власт

Депутатите отхвърлиха субсидия от 1 лев на глас Депутатите отхвърлиха субсидия от 1 лев на глас

Четвърт от българите живеят под прага на бедносттаРедакционни

Спално бельо от перкал Спално бельо от перкал

17 Feb 2021 :: Sandanski1.com

За първи път този материал започва да се произвежда в Индия още през 17 век

Добра идея ли е да изберем СПАЛНО БЕЛЬО от перкал? Днес асортиментът от материи, които са подходящи за шиене на спално бельо е толкова широк, че знаем много малко за някои от тях, да не говорим пък, че и трудно бихме могли да ги различим един от друг.

Но сега ще си поговорим за тъканта, наречена перкал и ще се запознаем с нейните специфики. Да започнем с малко любопитни исторически факти.

Всъщност, перкал изобщо не може да се нарече нова тъкан. За първи път този материал започва да се произвежда в Индия още през 17 век. В Европа материята придобива особена популярност най-вече във Франция, където от перкал е изработвано луксозно спално бельо за кралските особи и техните придворни.

Какво е специфичното при производството на перкал?

Перкалът се произвежда от специален памук – така нареченият дълъг щапел.
Конците са преплетени по специален начин и така предната страна на плата е мека и гладка, а задната страна е плътна и издръжлива.

За да се намалят малко производствените разходи, в състава на тази тъкан често се включват полиестерни влакна (според общоприетите стандарти се допуска само до 15% от синтетика в състава на материала).

Перкалът с добавка на ленени или копринени влакна е доста рядко срещан. От всички видове перкал само памукът се счита за общопризната класика.
Какви са свойствата и характеристиките на перкала, които го превръщат в толкова търсен материал за изработка на спално бельо?

Най-големите му предимства са следните:

• Сила и повишена плътност
• Материята е доста тънка, лека, мека, гладка и приятна на допир.
• Износоустойчивост - благодарение на специална обработка и специално тъкане на конци, спалното бельо от перкал издържа до 1000 пранета (ако, разбира се, следвате стриктно препоръките за грижа за продукта).
• Ярки цветове - перкал е чудесен за щамповане, защото цветът не избледнява по време на пране.
• Хипоалергичен е и екологичен.

Източник: spalnobelio.bg

************************************************************** ЗА НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЛИТИКА НА Sandanski1.com МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ ПРЕЗ PayPal **************************************************************

Sandanski1.com :: e-mail: pr@sandanski1.com :: Skype: aceheart :: Mob.: 0879 314 041